.

Lichtmis Familiefeest

Februari nadert snel. Februari betekent Maria Lichtmis, en Lichtmis betekent… Pannenkoeken! In dit nieuwe artikel laten we je graag kennismaken met de verschillende modellen pannenkoekenmakers die op de markt verkrijgbaar zijn en de criteria waarmee je best rekening houdt bij aankoop. Omdat wij bij ELECTRO DEPOT echte fijnproevers zijn, hebben we besloten ook andere onmisbare keukenapparaten voor lekkerbekken voor te stellen: wafelijzers en keukenrobots. Wat denk je? Een koffietje erbij en lezen maar!

1. Pannenkoekenmakers

crepières electro depot

Zoals we in onze blog over gourmetapparaten, al aangaven, zijn er 3 hoofdcategorieën crêpe-apparaten: professionele pannenkoekenmakers, tafelpannenkoekenmakers en multifunctionele pannenkoekenmakers.

Laten we wat meer in detail treden :

 • Professionele pannenkoekenmakers: Dit type apparaat is ideaal als je pannenkoeken wilt maken die ‘crêperie’-waardig zijn! Er zijn verschillende modellen beschikbaar, afhankelijk van je ervaringsniveau. Beginnende chef-koks kiezen een model met een beslag-verspreider en een maatlepel. Ben je een pro in het uitsmeren van pannenkoekenbeslag, dan is een klassiek model perfect.
 • Een tafel pannenkoekenmaker: wat is leuker dan je toestel te midden van de tafel te zetten en je gasten zelf hun flensjes te laten maken? Pure gezelligheid! Deze pannenkoekenmaker, is daar uiterst geschikt voor.
 • Multifunctionele pannenkoekenmakers: met dit veelzijdige toestel switch je moeiteloos van gerecht. ’s Morgens flensjes, ’s avonds raclette? Dankzij zijn slimme design met uitneembare bakplaten kan je allerlei heerlijke recepten bereiden. Sommige modellen bevatten zelfs een wok om nog gebruiksvriendelijker te koken.
 • Met welke criteria hou je best rekening bij de aankoop?

 • Capaciteit : Heb je liever grote pannenkoeken, dan ga je best voor het klassieke model. Geef je de voorkeur geeft aan flensjes om bijvoorbeeld je toppings te variëren, kies dan voor een tafelpannenkoekenmaker. Zit je met een dilemma? Dan is het beste compromis de multifunctionele pannenkoekenmaker.
 • Het materiaal van de bakplaat: Al deze verschillende modellen hebben één ding gemeen: de antiaanbaklaag vergemakkelijkt het draaien van de pannenkoek. Het fabricagemateriaal verschilt van model tot model. Er zijn platen van microgegroefd gietijzer, geëmailleerd gietijzer of koolstofstaal.
 • Vermogen: Dit criterium varieert per model. Huishoudelijke apparaten hebben een vermogen van 1000 tot 1200W. Sommige zuinigere modellen hebben een vermogen van 750W. Het vermogen beïnvloedt de temperatuur van je toestel. Hoe hoger de wattage, hoe beter en sneller het apparaat kookt.
gaufriers electro depot

Het perfecte wafelijzer is een toestel dat aan je behoeften voldoet en waarmee je wafels kunt maken zoals jij ze lekker vindt. Hieronder lees je met welke criteria je rekening moet houden bij je keuze.

 • Huishoudelijk of professioneel gebruik: Een cateraar of restauranthouder heeft een professioneel model nodig. Met dit model kan je snel en in grote hoeveelheden wafels maken. Kies voor een groot gezin voor een semi-professioneel model. Voor gebruik thuis (bij het ontbijt bijvoorbeeld) is een kleine klassieke machine aanbevolen.
 • Vermogen: ongeacht het gebruik, moet je weten dat hoe hoger het vermogen, hoe korter de baktijd is. Voor professioneel gebruik wordt een apparaat met een vermogen van meer dan 2000 W aanbevolen. Kies voor dagelijks gebruik een apparaat tussen 1200 en 1500W.
 • Rotatie van het apparaat: Ideaal is een apparaat met een openingsmechanisme van 180°. Dit mechanisme vergemakkelijkt het hanteren en verdelen van het deeg voor gelijkmatig bakken.
 • Een multifunctioneel apparaat? : Sommige wafelijzers hebben verschillende sets verwisselbare platen. Dan kan je met één toestel lekkernijen maken. Er zijn modellen met 2 of 4 verwijderbare platen, waarmee je wafels, croque-monsieurs, panini's of pannenkoeken kunt bereiden.

3. Keukenrobots

robots patissiers electro depot

Pannenkoeken en wafels zijn geweldig, maar waarom koop je geen keukenmachine waarmee je de gekste gebakjes kunt maken? Hieronder volgt een lijst met criteria waarmee rekening moet worden gehouden bij de aankoop van een keukenrobot

 • Capaciteit: De kom van een keukenmachine heeft een capaciteit van 1 tot 5 liter. Hiermee kan je gebak maken voor een bepaald aantal personen (met een kom van 5 liter kan je bijvoorbeeld 2 kg deeg maken). Dit criterium houdt verband met dat van het vermogen. Voor een kom van 1 liter heb je inderdaad niet hetzelfde vermogen nodig als voor een kom van 5 liter. De weerstand zal dus groter zijn met een kom met een grotere capaciteit.
 • Vermogen: Het vermogen varieert tussen 300 en 1200W. Om alle soorten preparaten te kunnen mengen, kies je voor een minimumvermogen van 600 W. De transmissiemotor (rechtstreeks aangesloten) geeft meer kracht dan de riemmotor (geplaatst in de basis). Het vermogensverlies van de motor in het chassis kan aanzienlijk zijn, dus let daarop bij je keuze.
 • Bereik: Om je robot te kiezen, moet je het gebruik ervan bepalen. Ben je van plan om hem dagelijks te gebruiken, kies dan voor een middenklasse- of topmodel. De meer traditionele modellen zijn geschikt voor occasioneel gebruik. Deze modellen voldoen aan de traditionele behoeften op het gebied van het maken van gebak; kloppen, opkloppen, kneden, enz. Deze modellen zijn nog kwetsbaar in vergelijking met de topmodellen, die langer weerstand bieden.
 • Accessoires: Er zijn 3 essentiële accessoires:
  - De kneedhaak: voor het kneden van het deeg
  - De klopper (of blad): om klontjes te verwijderen
  - De garde: voor het emulgeren, opkloppen van eiwitten, enz.
  Sommige modellen zijn ook uitgerust met een mixer, een blender of een citruspers.
 • Reiniging: Sommige onderdelen zijn vaatwasmachinebestendig. Wij raden je echter aan je keukenmachine met de hand te reinigen om de verschillende onderdelen te behoeden. Kies ook voor een metalen kom, die is steviger en gemakkelijker schoon te maken.

4. Om die zoetigheden te vergezellen

Waarom voorzie je al die lekkernijen niet van een tasje koffie, thee of warme chocolademelk? Om je te helpen de juiste koffiemachine te kiezen, kan je ons blogartikel over dit onderwerp raadplegen. Hieronder volgt een beknopt overzicht van de beschikbare modellen.

 • De capsulemachine: dankzij de handige capsules kan je met dit model elk kopje van koffie (of drank) wisselen (voorbeeld zoals het Dolce Gusto-apparaat). Let wel, met dit model geniet je niet van verse koffie, want die wordt vooraf gemalen.
 • Het koffiepadapparaat: dit model is vergelijkbaar met het vorige, omdat het ook multi-drinkpads biedt. De smaak van de koffie leunt dichter aan bij die van een filterkoffiezetapparaat, omdat de pad de koffie laat luchten en zijn aroma behoudt
 • Het koffiezetapparaat met filter: dit is het populairste model. Het laat de koffie doordringen zodat hij al zijn smaken ontwikkelt
 • De espressomachine: Deze machine biedt een groot aantal functies en is verkrijgbaar in verschillende modellen. De smaak van de geproduceerde koffie is vergelijkbaar met die van professionele machines
 • De bean-to-cup machine of espressomolen: met deze machine kan je thuis een versgemalen espresso maken.

Loopt het water je in de mond? Kun je de pannenkoeken en het gebak ruiken? Waar wacht je nog op? Bezoek je dichtstbijzijnde ELECTRO DEPOT om je Maria Lichtmis benodigdheden te halen. Onze teams staan klaar om je te adviseren.