.

Welkom in de winter: welk fondue/racletteapparaat kiezen?

De winter komt eraan en dat wakkert ons verlangen naar gesmolten kaas en gezellige maaltijden alleen maar aan. We verklaren dan ook graag het seizoen van raclettes en fondues voor geopend! In dit artikel geven we je tips om een fondue- of raclettetoestel te kiezen. We belichten de voordelen van elk toestel, maar ook voor wie het het meest geschikt is.

Als extraatje presenteren wij jullie nog enkele winter musthaves voor in de keuken om heerlijke, hartige snacks en desserten mee te maken: crêpe- en wafelijzers!

1. Fonduetoestellen

fondue

Fondue & Wok : Eén apparaat, drie maaltijdmogelijkheden! Kaasfondue, fondue bourguignonne of chocoladefondue; wij hebben het juiste model voor jou. Op welke criteria moet je letten?

 • Vermogen: er zijn twee modellen fondue-machines, elk met een ander verwarmingssysteem. Ten eerste is er het traditionele model, dat bestaat uit een aparte kachel die spiritus of brandstofpasta gebruikt. Bij dit type toestel is de intensiteit van de vlam moeilijker te regelen en is de opwarmtijd langer. Ten tweede zijn er de elektrische apparaten. Deze worden aangedreven door elektriciteit en hebben daarom een regelbare thermostaat. Hierdoor is de temperatuur gemakkelijker in te stellen en warmt het apparaat sneller op.
 • Functies: De verschillende accessoires en opties die de toestellen bieden zijn ook een belangrijk criterium. Overweeg een model te kiezen met gekleurde vorken, zodat elke gast zijn eigen vork kan herkennen. Er zijn ook toestellen die kleine schaaltjes aanbieden om voedsel (brood, vlees, fruit, enz.) in te dopen. Wat de veiligheid betreft, kies een machine met antislipvoetjes of koude wanden om het risico op brandwonden te vermijden.
 • Capaciteit: dit is misschien wel het belangrijkste criterium. Er zijn modellen voor 2, 4, 6 of zelfs 8personen. Je kiest best voor een grote pan, dat is praktischer om je gasten te plezieren. Maar hoe groter, hoe ingewikkelder om de juiste temperatuur te houden. Je moet dus een compromis vinden tussen het aantal gasten en de grootte van de pan.

Waarom kiezen voor een fonduestel? Het is een veelzijdig apparaat. Met één apparaat kan je namelijk variëren tussen een fondue bourguignonne, een chocoladefondue en natuurlijk een kaasfondue! Sommige apparaten hebben zelfs verschillende gebruiksmogelijkheden; zowel fondue als wok of zelfs een pannenkoekenmaker!

raclette

Staat de winter voor jou synoniem aan raclette? Dan helpen wij je graag om het apparaat te kiezen dat aan je wensen voldoet! Hier zijn enkele criteria waarmee je rekening moet houden bij je aankoop.

 • Functionaliteit: Hoe ga je het toestel meestal gebruiken? Als je alleen van plan bent kaas te smelten, kies dan voor een traditioneel apparaat op een voetstuk. Wil je ook andere bereidingen (zoals pierrade of grill) serveren, kies dan voor een multifunctioneel apparaat.
 • Coating en temperatuur: een goed raclettetoestel heeft een antiaanbaklaag. Dit type coating zorgt voor sneller koken en gemakkelijker schoonmaken. Wat de temperatuur betreft, leveren toestellen met een regelbare thermostaat betere prestaties. Je kunt de snelheid waarmee de kaas smelt aanpassen en ervoor zorgen dat ander voedsel gelijkmatig gaar wordt.
 • Capaciteit: dit criterium hangt af van het aantal pannen en het vermogen van het apparaat. Voor 2 of 4 personen begin je met een toestel tussen 900 en 1000 W. Voor meer dan 4 personen kies je best een apparaat een hoger vermogen (1050 W).

Wat zijn de sterke punten van een raclette? Het is een simpele en sociale manier om een wintersemaaltijd voor te schotelen. Je kan in grote groep genieten van een warme sfeer terwijl je het eten direct aan tafel bereidt. Een raclette is bovendien ook makkelijk in gebruik; je sluit het aan op een stroomvoorziening en laat de magie gebeuren om te genieten van een verscheidenheid aan gerechten (kaas, eieren, fruit, gegrild vlees en zelfs pannenkoeken!).

3. Pannenkoekenmakers

crêpe

Een ander onmisbaar apparaat voor gezelligheid op koude winterdagen: pannenkoekenmakers! Welke modellen bestaan er allemaal op de markt?

 • Professionele pannenkoekenmakers: met deze apparaten kan je van je pannenkoeken genieten zoals in een echte crêperie. Voor niet-professionals: kies voor een toestel met een spatel en een maatlepel
 • Mini pannenkoekenmakers: dit type apparaat wordt in het midden van de tafel geplaatst zodat iedereen zijn eigen flensjes kan maken
 • Multifunctionele pannenkoekenmaker: met dit model kan je zowel mini- als grote pannenkoeken maken dankzij een verwijderbare plaat waarmee je de configuratie van je apparaat kunt wijzigen. Van multifunctionele toestellen kan je zelfs een wok maken!

gaufres

Hoe fijn is een old school “wafelenbak”? Wat zijn de criteria om het beste apparaat te kiezen?

 • Het vermogen: wat je ook gebruikt, het is belangrijk op te merken dat hoe hoger het vermogen van het apparaat, hoe korter de kooktijd. Voor professioneel gebruik kies je een wafelijzer met meer dan 2000 watt. Voor huishoudelijk gebruik adviseren wij je een apparaat te kiezen tussen 1200 en 1500 Watt.
 • Het aantal platen: sommige wafelijzers zijn ook multifunctioneel en hebben daarom verschillende sets verwisselbare platen. Je doel is dus te bepalen met welk apparaat je je favoriete lekkernijen kunt maken. Sommige modellen zijn uitgerust met twee verwisselbare platen en andere hebben tot 4 platen. Je kunt dus wafels, croque-monsieur, pannenkoeken of zelfs panini’s maken!
 • De draaiing van het apparaat: let voor de praktische kant op het openingssysteem en het draaien van het wafelijzer. Een 180°-mechanisme is ideaal; met eenvoudige bediening en goede verdeling van het deeg over de platen voor een gelijkmatige bereiding.Loopt het water je al in de mond? Heeft dit artikel je zin gegeven om je volgende maaltijd met vrienden te plannen? Aarzel niet om je dichtstbijzijnde ELECTRO DEPOT of onze website te bezoeken om je apparatuur te kopen!