.

Hoe kies je de stofzuiger die aan jouw wensen voldoet?

Anno 2022 is het haast onmogelijk om je een leven zonder stofzuiger voor te stellen. Hoe krijg je anders die pluisjes die zich tegen wil en dank onder je sofa nestelen, te pakken?

Het aanbod aan stofzuigers is dan ook enorm. Bovendien moet je moeilijke keuzes maken: ga je voor een stofzuiger met of zonder stofzak, een slede- of steelstofzuiger?

In dit artikel zullen wij de 3 hoofdcategorieën stofzuigers (sledestofzuigers, steelstofzuigers en robotstofzuigers) bespreken en hun voor- en nadelen uitéénzetten, maar ook aangeven voor welk(e) gebruik(en) ze geschikt zijn. We zullen ook enkele van de criteria bekijken waarmee je rekening moet houden bij de aankoop van een stofzuiger.

1. De sledestofzuiger

sledestofzuiger

Dit is het meest voorkomende en meest veelzijdige model. En niet zonder reden, want dit model is het meest verkochte in de huishoudsector. Oké, dit model bestaat natuurlijk al het langst, maar daarnaast presteert hij goed op alle soorten ondergrond, met name dankzij de borstels en de stroomregelaar.

Vergeleken met de andere twee modellen die we zullen analyseren (de steel- en robotstofzuiger), is de sledestofzuiger de krachtigste, met een efficiëntere zuigkracht en een grotere tankinhoud voor langere reinigingsuren. Er zijn verschillende modellen: compact voor gebruiksgemak, met of zonder zak,...

Dit model is perfect voor gezinnen en voor huizen met één verdieping of grote flats. Kies je voor een stofzuiger met stofzak, dan vermijd je contact met het stof, maar moet je op tijd je voorraad zakken aanvullen, en kies je voor een model zonder zak, dan moet je de stofzuiger regelmatig schoonmaken en het stofreservoir ledigen.

Voordelen

- Zuigvermogen en kracht
- Keuze uit accessoires: borstels voor stoffen, haar, plinten en radiatoren, enz.
- Groot stofreservoir

Nadelen

- Lengte van de elektriciteitssnoer (mogelijk moet je de stekker van het apparaat meerdere keren uit het stopcontact halen en weer insteken)
- Gewicht: dit model is zwaarder


steelstofzuiger

Het grote voordeel van dit model is ongetwijfeld zijn wendbaarheid. Je hoeft hem niet achter je aan te trekken, want hij is snoerloos en kan overal mee naartoe. Sommige modellen van steelstofzuigers zijn gecombineerd met een handstofzuiger, waarmee kleine oppervlakken zoals meubels of sofa's kunnen worden schoongemaakt.

Dit type stofzuiger heeft echter een kortere autonomie met als gevolg dat je hem vaker moet opladen. Bovendien heeft hij een kleinere reservoir die je regelmatig zult moeten ledigen.

De steelstofzuiger is een geliefd schoonmaakobject bij alle generaties dankzij zijn gebruiksgemak. Dit model is zeer praktisch voor het reinigen van de binnenkant van bijvoorbeeld een auto. Het is ook ideaal voor kleine woningen en maakt het schoonmaken van trappen gemakkelijker.

Voordelen

- Gemakkelijk te verplaatsen en op te bergen
- flexibel in gebruik
- Geschikt voor kleine en middelgrote oppervlakten
- Ecologisch en economisch: geen zakken nodig

Nadelen

- Beperkte stofreservoir
- Beperkt bereik door autonomie
- Fragieler en duur om te repareren
- Sommige modellen kunnen lawaaierig zijn


robotstofzuiger

Dit type model bespaart je het werk van het schoonmaken. In feite heeft hij je niet nodig om zijn werk te doen, want hij is autonoom en sommige modellen kunnen zelfs op afstand via je smartphone worden bediend.

Hoe werkt het? Via een applicatie programmeer je de te reinigen locaties op één verdieping van je huis. (je zult hem dus van kamer naar kamer moeten verplaatsen). Wees voorzichtig, voor een effectieve reiniging mogen er geen obstakels in de weg staan. De kleinste sok kan je machine volledig in de war brengen.

Dit model is duurder en kwetsbaarder. Voor het behoud ervan moet je na elk gebruik een kleine onderhoudsbeurt uitvoeren en het stofreservoir ledigen, aangezien de capaciteit ervan beperkt is. De roterende borstels van je machine moeten sneller worden vervangen dan bij andere stofzuigers.

Dit model is geschikt voor gezinnen die op zoek zijn naar een dagelijkse schoonmaakoplossing, maar ook voor liefhebbers van nieuwe technologie. Wat het gebruik betreft, is dit model het meest geschikt voor volledig vlakke oppervlakken.

Voordelen

- Autonomie en programmering op afstand
- Dagelijkse schoonmaak

Nadelen

- Fragiel
- Beperkt stofreservoir
- Duurder in aanschaf
- Alleen geschikt voor vlakke oppervlakken


4. Met welke criteria moet ik rekening houden bij de aankoop van een stofzuiger?

- Le budget : Overweeg, alvorens verschillende modellen te vergelijken, een budget vast te stellen, want dit zal helpen je zoekopdracht te verfijnen. Het is belangrijk een model te kiezen dat waar voor zijn geld biedt.

- Gewicht : een sledestofzuiger is zwaarder dan een stofzuiger met steel. Het is dus een kwestie van persoonlijke smaak.

- Met of zonder zak : Stofzuigers met een zak verdienen de voorkeur omdat ze het contact met het stof beperken en minder geluidsoverlast veroorzaken. Stofzuigers met zakken zijn echter iets duurder in het gebruik (aankoop van de zakken). Stofzuigers zonder zak besparen je geld, maar maken iets meer lawaai en stellen je veeleer bloot aan stof.

- Mobiliteit : zorg ervoor dat de wielen groot genoeg zijn, controleer of hij een draaggreep heeft. Kijk ook of het handvat telescopisch is en of het aan je lengte is aangepast. Tenslotte moeten de verschillende bedieningsorganen (hand of voet) gemakkelijk toegankelijk en eenvoudig te gebruiken zijn.

Heeft onze kleine vergelijkende rondreis op de stofzuigermarkt je geholpen om de dingen duidelijker te zien en je keuze te verfijnen? Dus waar wacht je nog op? Ga naar je dichtstbijzijnde ELECTRO DEPOT of bestel op onze website!