.

Hoe onderhoud je je espressomachine met bonen ?

Het is essentieel om onderscheid te maken tussen de dagelijkse taken en de reinigingen die over een langere periode worden uitgevoerd.
Een koffiemachine is namelijk vaak het hele jaar door in gebruik, zowel thuis als op kantoor.

I.Hoe onderhoud je je machine?

a) Dagelijks onderhoud

  • Het lekbakje moet worden geleegd en gereinigd met helder water om de ophoping van water en overloop te voorkomen.
  • De lekbakrooster kan worden schoongemaakt met spons en zeepwater.
  • Na elk gebruik wordt aanbevolen om de stoompijp voor heet water schoon te maken, indien gebruikt.
  • Het wordt ook aanbevolen om de cappuccinatore na elk gebruik van melk schoon te maken, vooral in de zomer, om microbiële groei en onaangename geuren te voorkomen. Sommige koffiemachines met bonen bieden soms een snel reinigingscyclus voor deze pijp.

b) Wekelijks onderhoud
  • Het is essentieel om het waterreservoir te spoelen en schoon te maken om de vorming van kalkafzettingen die verantwoordelijk zijn voor witte vlekken te minimaliseren.
  • De koffiemachine moet worden gewassen met lauw water, zonder gebruik van detergenten. Volg nauwgezet de instructies in de handleiding om het correct te verwijderen. Zorg ervoor dat je de stukken van de machine nooit terugplaatst totdat deze volledig droog zijn.

c) Maandelijks onderhoud
  • De koffiemachine vereist een grondige reiniging, vaak aanbevolen met ontvettingstabletten die door de fabrikant worden geleverd. Het is cruciaal om de gebruiksaanwijzing strikt op te volgen.
  • Smeer de koffiemachine in met een smeermiddel van het eigen merk op de transportbanden, nadat deze droog is na reiniging met lauw water.
  • Voer een grondige reiniging uit van de cappuccinatore (speciaal ontwikkeld voor de bereiding van koffiespecialiteiten met melk en melkschuim) met een door de fabrikant gespecificeerd reinigingsmiddel.
  • Voer vervolgens een volledige reiniging uit van het koffiereservoir.

Door deze richtlijnen te volgen, kun je dagelijks genieten van heerlijke koffie, zowel thuis als op kantoor. Zorg ervoor dat je het onderhoud van je machine nauwgezet opvolgt om de levensduur ervan te verlengen. Over het algemeen is het ook aangeraden een volledige reiniging van de koffiemachine te doen na een langere periode van inactiviteit.

II. Wanneer en hoe ontkalk je je koffiemachine met bonen?

Kalk, veroorzaakt door kalk in het water dat wordt gebruikt voor koffie,hierdoor kan de leidingen van de machine verstoppen. Ontkalking, aanbevolen 2 tot 4 keer per jaar, afhankelijk van de hardheid van het water, verwijdert deze de afzettingen en behoudt zo de materialen van het apparaat. Volg de aanwijzingen van de ontkalkingsindicator en handel bij storingen, met name problemen met druk, debiet of koffietemperatuur.

Hier vind je onze lijst met ontkalkingsmiddelen en antikalkcartridges.

Entretien machine a café

Daarnaast, zorg ervoor dat je nauwgezet de instructies in de handleiding volgt voor het spoelen en gebruik een ontkalkingsmiddel dat wordt aanbevolen door de fabrikant. Regelmatig onderhoud is cruciaal om de kwaliteit van de koffie te behouden en de levensduur van je koffiemachine met bonen te verlengen. Volg het onderhoudsprogramma, voer de aanbevolen reinigingen uit en ontkalk volgens de aanbevolen frequentie op basis van de waterhardheid, waardoor je dagelijks een optimale koffie ervaring hebt en de duurzaamheid van je koffiemachine met bonen maximaliseert.

Tot slot bieden we ook microvezeldoeken voor het reinigen van de buitenkant van je koffiemachine: hier.

Ben je op zoek naar een nieuwe koffiemachine met bonen? Ontdek ons assortiment