.

Alles voor een geslaagde barbecue met vrienden

Na maanden van opsluiting, willen we alleen maar al te graag onze geliefden opnieuw uitnodigen en genieten van het weerzien. En waarom geen barbecue organiseren om dat te vieren? In dit artikel geven we je onze tips en trucs voor een heerlijke barbecue met vrienden.

barbecue

1. Hoe kies je de barbecue die het best bij je past?

Om deze vraag te beantwoorden, kan je kiezen uit een ruim aanbod aan toestellen. Een houtskoolbarbecue ou gasbarbecue, of waarom geen plancha? Hierover adviseren wij je liefst in de winkel, gezien de keuze afhangt van jouw favoriete gerechten. Naast de barbecue heb je uiteraard ook de juiste tools nodig: spiesen, zakken houtskool (als je kiest voor een houtskoolbarbecue) kookaccessoires, grills, tangen, enzovoort

2. Een goede voorbereiding...

Een barbecue vraagt wat organisatie vooraf. Eerst en vooral check je het weer, want een maaltijd nuttigen in openlucht is dubbel zo leuk als de zon schijnt. Bereid zoveel mogelijk van tevoren voor, zodat jij zo veel mogelijk van je gasten kunt genieten. Leg het vlees op een bord in de koelkast, snij de groenten, bereid de tafelversiering voor, ... en vergeet vooral niet een klein aperitiefje om je gasten te ontvangen.

3. ...Is het halve werk

Plaats je barbecue op een goede afstand van je tafel, bij voorkeur op een vlakke ondergrond, zodat hij stabiel staat. Denk er ook aan de windrichting te controleren, zodat jouw gasten geen last hebben van geuren of rook. Om ervoor te zorgen dat de sintels perfect zijn en er geen giftige vlammen ontstaan, steek je je vuur minstens 45 minuten van tevoren aan. Zorg ook voor een emmer water in geval van brand.

4. Beginnersfouten om te vermijden

Er mogen niet te veel vlammen zijn, want die verkolen het voedsel en produceren giftige stoffen. Het voedsel wordt zwart en heeft een bittere smaak. Om dit te voorkomen, kies je voor de tweezone-vuurtechniek; een zeer heet gedeelte met veel kolen om het vlees dicht te schroeien, en een gedeelte met minder kolen voor een zachtere gaarheid.

Test de gaarheid niet door het vlees aan te snijden! Hierdoor zal het al zijn sappen verliezen en droog worden.

Om de vlammen te kalmeren, kies je grof zout. Geen water want dat creëert stoom en geeft het voedsel een scherpe smaak. Als je de sintels wilt reactiveren, gebruik dan suiker.

Om je barbecue snel te doven, gooi je er zand op en als je geen haast hebt, laat je hem uit zichzelf doven.

Kook nooit op een binnengrill. Reinigen is belangrijk om te voorkomen dat voedselresten opnieuw koken. Wij stellen twee reinigingstechnieken voor: reinigen met heet zeepwater en een staalborstel, of het brandproces door het lege rooster op het vuur te laten staan om de resten te verwijderen en het daarna met een staalborstel af te borstelen.

5. Hoeveel eten voorzie je best?

Dit zal afhangen van het aantal gasten en of zij een goede eetlust hebben. Voor goede eters en een langdurige barbecue, kan je rekenen op ongeveer 500 g vlees per persoon. Deze hoeveelheid moet worden verdeeld over kebab, worstjes, kippenpoten, ribbetjes, enz. Wat de groenten betreft, kun je kiezen voor paprika, champignons of aubergines die je kunt grillen. Je kunt ook rauwkost voorzien: sla, tomaat, geraspte wortel, komkommer, en niet te vergeten jasaardappelen en sausjes om je barbecue te verrijken.

6. Wat drink je bij een barbecue?

Bier en wijn zijn prima, zolang de flessen maar koud zijn. Maar let wel: een goede barbecue heeft geen overmatig alcoholgebruik nodig.

7. Hoe maak je je barbecue helemaal af?

De beroemde in aluminium gesmoorde Camembert kaas is een dessertje om jouw vingers af te likken. Plaats het in de sintels aan het eind van de barbecue. Eens gesmolten, doop je er stukjes brood in. Ben je meer een zoetebek? Ga dan voor de ultieme klassieker: marshmallows! Of om nog origineler te zijn, kan je chocoladebananen in folie of fruitbrochettes lichtjes laten garen op de barbecue. Héérlijk.

Ben je het barbecuefeest van de eeuw aan het plannen? Kom naar een van onze winkels en onze medewerkers informeren je graag over de beste barbecues op de markt en de accessoires die je nodig hebt om van je feest een succes te maken!

Ontdek nu ons barbecue-assortiment hier.