.

Wasverzorging: strijkijzer of stoomgenerator?

Hou je ervan om je kleding onberispelijk en kreukvrij te hebben? Dan weten wij precies wat je nodig hebt. In deze blogpost bespreken we het onderwerp "wasverzorging". Wij laten je kennismaken met onze verschillende modellen strijkijzers en steamers en overlopen de verschillende criteria bespreken waarmee je rekening moet houden bij de aankoop. Naast de stoomstrijkijzers en gewone strijkijzers laten wij je ook kennismaken met ons assortiment kledingstomers.

1. Strijkijzer of stoomgenerator?

fer ou centrale

Beide apparaten hebben hetzelfde einddoel, maar niet hetzelfde werkingsprincipe. In tegenstelling tot het strijkijzer heeft de stoomgenerator een apart waterreservoir waardoor hij een krachtigere en efficiëntere werking heeft. Het ‘gewone’ strijkijzer daarentegen is gemakkelijker in gebruik en betaalbaarder.

Wie slechts af en toe strijkt en geen groot budget wil besteden, is met een strijkijzer prima gesteld. Stel je echter hoge eisen aan je toestel, heb je (helaas) bergen wasgoed en kan je geen enkele kreuk verdragen? Dan is kiezen voor een stoomgenerator aangewezen.

2. Strijkijzers

bien proteger sa maison

Er zijn twee hoofdcategorieën strijkijzers: met snoer of of draadloos. Wil je bewegingsvrijheid bij het strijken? Ga dan voor een snoerloos strijkijzer. Met een snoerloos strijkijzer heb je een comfortabeler gebruik, waardoor je, wie weet, met plezier gaat strijken?

bien proteger sa maison

Wij onderscheiden drie categorieën stoomgenerators:

  • Continu navulbare stoomgeneratoren: de in de centrale geproduceerde stoom wordt onder druk via het snoer naar het strijkijzer gestuurd. Aangezien de tank niet onder druk staat, kan je hem op elk moment vullen.
  • Stoomstrijkijzers met externe watertank: Dit is een model dat een traditioneel strijkijzer combineert met een stoomgenerator. Zeer vergelijkbaar met een stoomgenerator, want ook bij dit model wordt de stoom rechtstreeks in het strijkijzer geproduceerd.
  • Stoomgeneratoren met drukketel: modellen in deze categorie zijn zeldzamer. Bij dit model wordt het hele waterreservoir onder druk gezet wanneer het opwarmt. Dit type centrale heeft echter een groot nadeel; je moet wachten tot de tank is opgewarmd, maar ook is afgekoeld voordat je hem kunt openen en opnieuw kunt vullen met water.

Met deze apparaten stoom je thuis snel en eenvoudig kreuken uit je kleding. Je hoeft je kleren nietmeer naar de stomerij te brengen of je strijkijzer uit te halen als je uitgaat; dankzij een kledingstomer is dat zijden hemdje kreukvrij in een handomdraai.

  • Een fijne stoomkop: geef naast de keramische coating voor beter glijden de voorkeur aan een warmteplaat met een fijne punt. Voor een groot strijkoppervlak in één keer kies je bovendien voor een vrij brede strijkzool.
  • Een antikalksysteem: de meeste modellen op de markt zijn uitgerust met een antikalksysteem dat het verschijnen van kalkaanslag vertraagt, maar regelmatig zal je toch handmatig moeten ingrijpen.
  • Een comfortabel handvat: voor een comfortabele grip en het strijken kies je een handvat dat gemakkelijk vast te pakken is, zacht en niet te breed. Controleer of het plastic van de handgreep van je apparaat niet beschadigd is wanneer je het gebruikt. Dit kan je verwonden bij het hanteren van het apparaat.
  • Een gemakkelijk te vullen waterreservoir: om te voorkomen dat je het tijdens het strijken moetbijvullen, kies je voor een reservoir met een grote capaciteit. Sommige modellen hebben een verwijderbare tank die direct onder de kraan kan worden gevuld.
  • Automatische uitschakeling: voor ‘verstrooide professoren’ is deze optie geen overbodige luxe. Sommige strijkijzers gaan vanzelf uit als ze een tijdje niet worden gebruikt.

Bij een nieuw strijkijzer hoort uiteraard een strijkplank. Bij ons vind je een assortiment aan modellen met verschillende afmetingen (110x32), (120x45) en verschillende bekleding (katoen en polyester), (katoen en fleece), ...Heeft dit artikel je geholpen bij de keuze tussen een strijkijzer en een stoomgenerator of een ontkreuker? Waar wacht je dan nog op? Ons personeel wacht op jou in de winkel om je keuze te bevestigen.