.

Ventilator, airco, luchtverkoeler, welke moet ik kiezen?

De zomer staat voor de deur en dat betekent natuurlijk dat het wel eens warm kan worden. Héél warm. Té warm misschien? Want misschien krijgen we ook dit jaar te maken met een hittegolf. Je wilt voorbereid zijn, zeg je? Groot gelijk! Maar hoe hou je je huis fris? En wat is de beste oplossing voor jou? Wij stelden een kort overzichtje samen zodat jij het hoofd koel kan houden bij de aankoop van de oplossing die bij jou thuis past.

keuze airco ventilator koeler

1. Bepaal je behoeften

keuze airco ventilator koeler

- Welke kamer wil je koelen? Als het de slaapkamer is, kun je het beste kiezen voor een stille airco of luchtkoeler.
- Wat is de oppervlakte die gekoeld moet worden? Het vermogen van het toestel moet aangepast zijn met de oppervlakte van de kamer.
- Hoe vaak zal je het toestel gebruiken? Bij warm weer, gedurende de hele zomer, de hele dag? Kies bij intensief gebruik voor vermogen en energie-efficiëntie.
- Welke luchtkwaliteit wens je? Droog of vochtig?
- Wil je de temperatuur kunnen programmeren voor optimaal comfort?
- Geef je de voorkeur aan een energiezuiniger, discreter en gemakkelijk te vervoeren toestel?

Een airco is de krachtigste en meest efficiënte oplossing. Een koeler is een goed compromis, omdat het een voordelige tussenoplossing is. Tot slot is er de ventilator, hoewel die minder energie verbruikt, is het geen optimale oplossing bij echt warm weer.


keuze airco ventilator koeler

In deze categorie maken we een onderscheid worden tussen draagbare en mobiele Airco’s. Draagbare airconditioners kunnen de kamertemperatuur met enkele graden verlagen, terwijl mobiele airconditioners voor een koeler gevoel zorgen zodra het apparaat is aangesloten. Ze werken automatisch volgens de ingestelde temperatuur.

Als je besluit een airconditioner te kopen, hou je best rekening met de volgende criteria:
- Vermogen: Een vermogen van 100 watt per m² wordt aanbevolen. De krachtigste modellen kunnen dus tot 35m² koelen.
- Prestaties: de verhouding tussen stroomverbruik en efficiëntie.
- Geluidsniveau: De meeste modellen hebben een geluidsniveau van 59 dB.

Het meest voorkomende model is de monobloc
. Het bestaat uit één enkele eenheid met wieltjes en is daarom ideaal voor aanvullende klimaatregeling. De warme lucht wordt naar buiten afgevoerd, hetzij via een afvoerkanaal, hetzij via een geopend raam. Dit model is echter soms een beetje lawaaierig omdat de motor in de kamer blijft. Kies in dit geval voor een split model als permanente oplossing.


keuze airco ventilator koeler

De koeler kan worden omschreven als een soort ventilator met een koudwaterreservoir; de warme lucht in de kamer wordt aangezogen en gaat door het natte filter. Het verwarmde water verdampt en de afgekoelde lucht stroomt terug in de kamer. De koeler is gemakkelijk in gebruik omdat hij alleen met koud water hoeft te worden bijgevuld. Dankzij zijn economisch voordelig en mobiel karakter kan het gebruikt worden om een fris gevoel te geven in ruimtes tot 30m².

Een ideaal compromis tussen een ventilator en een airconditioner lijkt het wel, want de luchtkoeler werkt over het algemeen zeer stil.


4. Airco VS luchtkoeler: wat zijn de verschillen?

keuze airco ventilator koeler

- In tegenstelling tot de airco heeft de koeler geen uitlaat, dus er is geen slang om naar buiten aan te sluiten.
- De koeler werkt volgens het principe van verdampingskoeling, terwijl de airconditioner gebruik maakt van een koelmiddel.
- Om de temperatuur op de thermometer te verlagen, is alleen de airco efficient. De luchtkoeler zorgt voor een frisser gevoel dankzij de lucht die hij produceert, maar hij verlaagt de temperatuur van de kamer niet.
- De kwaliteit van de lucht die door deze twee apparaten wordt geproduceerd, is niet hetzelfde. De airconditioner produceert droge lucht, terwijl die bij de koeler vochtig is.
- De koeler is milieuvriendelijker omdat hij minder energie en geen gas verbruikt. Toch is hij minder efficiënt dan de airco
- In tegenstelling tot de airco biedt de koeler niet de mogelijkheid om de ingestelde temperatuur te regelen.


keuze airco ventilator koeler

Dit is waarschijnlijk de lichtste en meest economische oplossing. We kennen allemaal het principe: een beweging in de omgevingslucht teweegbrengen om een gevoel van frisse lucht te verzekeren, zonder de temperatuur te verlagen of de kwaliteit van de lucht te veranderen. Wat zijn de criteria voor de keuze van een ventilator?
- Grootte: een belangrijk aspect, want hoe groter het volume van de gecirculeerde lucht, hoe meer frisse lucht.
- Vermogen: dit varieert tussen 18 en 400 watt. Hoe hoger het vermogen, hoe efficiënter de ventilator zal zijn en, vooral, hoe meer energie hij zal verbruiken.
- Geluid: De beweging van de ventilator veroorzaakt lawaai. Kies een stil model.
- Oscillatie/kanteling: hierdoor kan de ventilator een groter gebied bestrijken, zodat de lucht op verschillende plaatsen in dezelfde kamer kan worden verspreid.


6. Airco, luchtkoeler, ventilator: de voor- en nadelens

AIRCO :

Voordelen

- Goede luchtkwaliteit
- Snelle temperatuurregeling
- Automatische vochtigheidsregeling

Nadelen

- Hoog energieverbruik
- Gebruik van een verontreinigend koelmiddel
- Installatiekosten
- Risico op lawaai


KOELER :

Voordelen

- Ecologisch en efficiënt
- Invloed op de temperatuur van de binnenlucht
- Stil

Nadelen

- Noodzaak van dagelijkse ventilatie om vocht te verwijderen


VENTILATOR :

Voordelen

- Mobiel: praktisch voor alle soorten kamers
- Kosten: variabel, afhankelijk van de opties

Nadelen

- Risico van stof
- Verhoogde hartslag en lichaamstemperatuur voor senioren
- Luchtcirculatie zonder de temperatuur te beïnvloeden


Heeft dit artikel je een duidelijker idee gegeven van de verschillende opties die je ter beschikking staan? Heb je je volgende metgezel voor deze zomer al gekozen? Wij ontvangen je graag in onze verschillende winkels om je aankoop af te ronden!