.

Sapcentrifuge of slowjuicer: welke moet je kiezen?

Gezond eten is de sleutel om je goed te voelen en om je gewicht onder controle te houden. Het begint met het eten van 5 stuks fruit ef groenten per dag. Dat beroemde zinnetje van vroeger waar we last van hadden. Ben je nog steeds geen fan van fruit, of heb je fruit liggen dat je niet wilt verspillen? Kies dan voor een sapcentrifuge of slowjuicer voor lekkere sapjes of smoothies. Maar welk product moet je kiezen?

extracteur de jus ou centrifugeuse electro depot

I.Wat zijn de verschillen tussen een sapcentrifuge en een slowjuicer?

De sapcentrifuge en de slowjuicer worden beide gebruikt om sap uit fruit en groenten te halen, maar ze verschillen hun techniek om dit te doen. Om het juiste product te kiezen, is het essentieel om uw behoeften te bepalen: regelmatig gebruik, professioneel gebruik of af en toe gebruiken om uzelf te verwennen. Vervolgens kunt u door de kenmerken van elk apparaat te evalueren degene selecteren die het beste aan uw verwachtingen voldoet.

De sapcentrifuge werkt volgens het principe van een slacentrifuge en maakt gebruik van een snelle rotatie om sap uit fruit en groenten te halen. De hele voedingsmiddelen worden in de centrifuge geplaatst en vervolgens vermalen. Het mengsel wordt daarna gefilterd door een zeef, waardoor het sap aan de ene kant wordt gescheiden van de pulp aan de andere kant. Centrifuges kunnen snelheden tot wel 10.000 toeren per minuut bereiken.

Daarentegen maakt de slowjuicer, gebruik van een lichte druk op de fruit en groenten om hun sap te extraheren, dat vervolgens wordt gefilterd door een zeef. Slowjuicers werken op veel lagere snelheden, tot 150 toeren per minuut.

Er zijn verschillende soorten slowjuicers, elk met hun eigen voor- en nadelen die geschikt zijn voor verschillende doeleinden.

  1. De horizontale slowjuicer biedt de mogelijkheid om een verscheidenheid aan bereidingen te maken, zoals smoothies, soepen, gazpacho's en zelfs, afhankelijk van het model en de bijgeleverde accessoires, verse pasta, purees of sorbets. Over het algemeen zijn deze slowjuicers uitgerust met een zeef waarmee de bereiding gefilterd kan worden en resultaat homogener wordt, wat ideaal is voor het maken van bijvoorbeeld compotes. Het nadeel van horizontale slowjuicers is hun omvang, omdat ze een aanzienlijke ruimte op uw aanrecht kunnen innemen.

  2. De verticale slowjuicer, daarentegen heeft als voordeel dat het minder ruimte inneemt op uw aanrecht en een meer aantrekkelijke esthetiek heeft. De voedingsmiddelen worden geperst en vallen direct in de opvangbak, wat het gebruik sneller maakt. Het nadeel is echter dat het iets minder veelzijdig is dan de horizontale slowjuicer, met name als het gaat om het persen van groene sappen of kruidensappen.

  3. De handmatige slowjuicer, is voornamelijk bedoeld voor mensen die de moed hebben om hun voedsel handmatig te persen. Het nadeel is dat het meer geschikt is voor het persen van kruidensappen en dat de efficiëntie ervan iets lager is voor fruit en groenten (omdat het handmatig wordt geperst, is het moeilijk om het sap volledig uit de voedingsmiddelen te halen zoals een elektrisch apparaat dat zou doen). Het voordeel is echter dat het stil en draagbaar is, waardoor het een ideale metgezel is tijdens het reizen.

II. Bij het kiezen van het juiste product zijn er enkele belangrijke criteria om rekening mee te houden:

- De veelzijdigheid
- Het rendement
- De rotatiesnelheid
- De prijs

III. Wat zijn de belangrijkste kenmerken die een sapcentrifuge onderscheiden van een slowjuicer ?

Slowjuicer Sapcentrifuge
Druk de vruchten of groenten uit zonder ze te vernietigen Vermaalt het voedsel
Haalt alleen het sap eruit Behoudt het volledige product (schil, vezels, pulp,...)
Perst bij een lage en koude snelheid (100 toeren per minuut) Hoge rotatiesnelheid (10.000 toeren per minuut)
Zeer veelzijdig (groenten, fruit, sorbets, sap) Veelzijdig (groenten, fruit)

Waarom kiezen voor een sapcentrifuge ?
Een centrifuge is sneller in het uithalen van sap uit fruit en groenten, ideaal voor het snel bereiden van grote hoeveelheden. Het is ook gemakkelijker te gebruiken en schoon te maken. Echter, het kan warmte genereren en daardoor sommige voedingsstoffen (vitamines, antioxidanten) laten verloren gaan, die gevoelig zijn voor warmte.

Waarom kiezen voor een slowjuicer ?
Een sapcentrifuge behoudt meer voedingsstoffen (vitaminen, antioxidanten) dankzij koude persing, waardoor het sap voedzamer is. Het is veelzijdiger en kan een verscheidenheid aan ingrediënten verwerken, inclusief groene groenten en kruiden. Bovendien produceert de sapcentrifuge minder schuim en pulpafval, waardoor het sap gladder is en de ingrediënten beter worden benut.

Aarzel niet om uw dichtstbijzijnde ELECTRO DEPOT of onze website www.electrodepot.be te bezoeken om de juiste producten te verkrijgen.