.

Hoe kies je de juiste koelkast?

Een koelkast is het hart van onze keuken, dus we kunnen moeilijk zonder. De diversiteit van de markt wordt steeds belangrijker: kies je voor een koelkast met meerdere deuren of voor een gecombineerde koelkast? Dat is de vraag! Om je te helpen, hebben wij de criteria opgesteld waarmee je rekening moet houden bij de keuze van jouw volgende koelkast.

frigo

1. Welke soorten koelkasten bestaan er?

 • De koelkast met 1 deur: dit is het meest voorkomende model en kan soms worden uitgerust met een diepvries bovenaan (die niet gescheiden is van de rest van de koelkast).

 • De koelkast met vriesvak: dit type koelkast biedt zowel een plaats voor invriezen als voor koelen. Er zijn twee configuraties beschikbaar; de tweedeurs koelkast met een geïsoleerd vriesvak boven het koelgedeelte of de combikoelkast waarbij het vriesvak zich onderaan bevindt, waardoor hij ruimer is.

 • De koelkast met meerdere deuren: dit model heeft ten minste 3 deuren, waarvan 2 voor de koeling en 2 voor het invriezen.

 • De Amerikaanse koelkast: dit type koelkast is perfect geschikt voor grote gezinnen met een inhoud die groter kan zijn dan 400L. Hij is herkenbaar aan de 2 grote verticale deuren met aan de ene kant de koelkast en aan de andere kant de diepvries. Bovendien zijn de meeste modellen uitgerust met een water- en/of ijsdispenser.

 • Tafelmodel koelkast: dit is een klein model dat speciaal is ontworpen voor kleine keukens of om onder een werkblad te passen. Er zit echter wel soms een kleine diepvries in.


2. Welke koelniveaus vind je in de koelkasten?

Het is belangrijk om bij de keuze van uw koelkast rekening te houden met de manier waarop voedsel wordt geventileerd. Er zijn 3 soorten ventilatieystemen:

 • Statische koude: de lucht circuleert vrij en de warmste lucht zit bovenin. Het is daarom raadzaam de meest verse producten onderaan in de koelkast te leggen, waar de lucht kouder is.

 • Ventilatorondersteunde koeling: een ventilator op de bodem van de koelkast verdeelt de lucht, waardoor in de hele koelkast een gelijkmatige temperatuur wordt gehandhaafd.

 • Koeling met ventilator: (NO FROST) met dit meer geavanceerde systeem wordt koude, niet-vochtige lucht gelijkmatig door de koelkast geblazen, waardoor de vorming van ijsvorming en bacteriën wordt beperkt.


3. Hoe kies je de juiste grootte van koelkast voor je gezin?

Als algemene regel geldt dat voor één persoon een volume van minder dan 200L aan te bevelen is (een Table top koelkast zou dus perfect geschikt zijn). Voor 2 personen of een alleenstaande die normaal kookt, is het aan te bevelen om voor een klassiek model met één deur te opteren (volume tussen 200 en 250L). Voor gezinnen (3 personen of meer), tenslotte, is het raadzaam een model te kiezen met een volume van meer dan 250L, zoals het dubbeldeurs of het gecombineerde model.


4. Enkele eco-acties om met je nieuwe metgezel te ondernemen

 • Kies de juiste temperatuurinstelling: tussen 4° en 5°C voor koelkasten en -18°C voor diepvriezen. Hoe lager de temperatuur, hoe meer energie je zal verbruiken.

 • Als je niet voor een No Frost koelkast hebt gekozen, vergeet dan niet het vriesgedeelte om de 3 maanden te ontdooien.

 • Laat de lucht in je toestel circuleren en vermijd opeenhoping van voedsel.

 • Maak je koelkast regelmatig schoon: verwijder stof van de achterste grill en reinig de deurrubbers om een perfecte afdichting te garanderen.

 • Laat minstens 5 cm ruimte tussen de muur en het toestel voor een goede luchtcirculatie rond het achterste rooster.

 • Plaats het toestel niet in de buurt van een warmtebron of op een zonnige plaats.


Onze korte gids heeft je een idee gegeven van je toekomstige toestel, maar had je nog bijkomend advies gewenst? Aarzel niet om langs te komen bij je dichtstbijzijnde Electro Depot, onze medewerkers helpen je graag verder.