.

Hoe kies je een goede oven?

Ovens zijn beschikbaar in verschillende formaten en kunnen verschillende technologieën bevatten… Ontdek de verschillende soorten ovens die ELECTRO DEPOT aanbiedt.

choisir son four electro depot

Goedkopere standaard inbouwovens maken gebruik van natuurlijke convectie als kookmodus, waarbij verwarmingselementen zijn geplaatst op het plafond (bovenkant) en de bodem (onderkant) van de oven.

Dit kookproces omvat een verticale circulatie van hete lucht, waarbij de verwarmingselementen automatisch uitschakelen wanneer de gewenste temperatuur is bereikt, maar weer inschakelen wanneer de temperatuur afneemt. Dit systeem kan echter leiden tot een langere voorverwarming van de oven.

Alle wanden worden verwarmd door verwarmingselementen, wat resulteert in een reflectie van warmte naar het midden van de oven.

Een conventionele oven, ook wel bekend als 4D-luchtcirculatie, is een ideale keuze voor professionele koks die snel en gelijkmatig willen koken. Dit type oven is uitgerust met één of meerdere ventilatoren (afhankelijk van het model), die de lucht gelijkmatig door de oven verspreiden voor een gelijkmatige bereiding. Dankzij de snelle opwarmtijd is deze oven perfect voor het snel aanbraden van vlees zoals lamsbout of kalfsgebraad, evenals vissen in hun geheel. Voedsel dat in dit type oven wordt bereid, is zacht en sappig, ongeacht de geselecteerde kooktemperatuur.

Technology-vreters waarderen ook conventionele ovens omdat ze zijn uitgerust met tal van functies en opties, zoals:

  • de grillfunctie,
  • stoomfunctie,
  • pizzafunctie,
  • pyrolyse-functie,
  • catalyse-functie,

Deze ovens zijn zeer recent en beschikken over vele instellingsmogelijkheden waardoor je de oven op een ideale manier kan aanpassen volgens de situatie en de inhoud. Het geluid dat wordt gegenereerd door de ventilator is echter een nadeel, hoewel recente modellen zijn uitgerust met steeds stillere ventilatoren.

Een oven met hetelucht, of ook wel een oven met gedwongen convectie genoemd, is compatibel met zowel gas- als elektriciteitsbronnen. Het is bijzonder populair bij particulieren omdat het mogelijk maakt om gelijktijdig verschillende gerechten te bereiden zonder dat de geuren zich vermengen (vis, quiche, lasagne, gevogelte, gebak). In tegenstelling tot een oven met hetelucht, die alleen gelijktijdig gerechten van dezelfde aard kan bereiden die dezelfde kooktijd vereisen.

Inderdaad, het is waar dat ovens met hetelucht, 7-punts hetelucht of hoogwaardige natuurlijke convectie-ovens een breder scala aan functies bieden, zoals de broodfunctie (voor knapperig stokbrood en gebak), het koken op lage temperatuur, stoomkoken en nog veel meer.

Het is cruciaal om regelmatig uw oven schoon te maken om een hygiënische keuken te garanderen en het apparaat in goede staat te houden. Bovendien voorkomt dit dat geuren van eerder bereide voedingsmiddelen de smaak van volgende gerechten beïnvloeden.

Voordat je begint met het schoonmaken van de oven, is het belangrijk om het model te kennen. De meest voorkomende soorten ovens zijn:

Profiteer van de maximale temperatuur van jouw pyrolyse oven om alle vuil en vet van jouw apparaat te verwijderen. Let erop dat er niets binnen het apparaat achterblijft, inclusief alle verwijderbare accessoires, voordat je een reinigingscyclus start. Als je een "intelligente" pyrolyse oven hebt, heb je een lampje dat aangeeft wanneer het aanbevolen moment is om schoon te maken.

II. Katalyse

Het voordeel van deze reinigingsmethode is dat deze automatisch gebeurt tijdens het koken van voedsel, op voorwaarde dat de temperatuur van uw apparaat hoog genoeg is (200°C). Voor een meer optimale reiniging, zet uw oven leeg aan op de hoogste temperatuur gedurende 45 minuten. Laat vervolgens het apparaat afkoelen en verwijder de resten met een vochtige spons

III. Hydrolyse

Een oven met een hydrolyse systeem gebruikt stoom om vuil los te maken. Daarna hoef je alleen nog maar met een spons over de wanden van de oven te gaan.

IV. Handmatig

Een spons met wat afwasmiddel is voldoende om de vetspatten op de wanden en bodem van uw oven te verwijderen na elke kookbeurt. Het is noodzakelijk om elke 3 maanden een grondigere reiniging uit te voeren met behulp van een speciaal ontvettingsmiddel voor ovens.

Aarzel niet om naar de dichtstbijzijnde ELECTRO DEPOT winkel te gaan of om onze website www.electrodepot.be te bezoeken om de ideale oven aan te schaffen!