.

Hoe kies je de computer die bij je past?

Het aanbod van laptops wordt steeds groter. Het kan dus ingewikkeld worden om de weg te vinden. Eerst en vooral moet je bepalen waar je je laptop voor gaat gebruiken. Dit zal je helpen om de laptop te vinden die het beste bij je past. Een compactere laptop? Krachtige processor? Groot geheugen? Hieronder volgt een lijst met tips om je te helpen een selectie te maken.

choisir son PC
taille écran ordi

De schermgrootte wordt diagonaal gemeten in inches. Hoe meer inches, hoe groter het scherm. Als je je laptop vaak meeneemt naar het werk of naar school, is het aangeraden een laptop tussen 13 en 15 inch te kiezen. Deze zijn compact en gemakkelijker te vervoeren. Als je je laptop voornamelijk thuis gebruikt, kan je kiezen voor een 17-inch scherm.

2. Touchscreen of niet?

Of je nu liever met een muis of met je vingers werkt, dit is een kwestie van persoonlijke smaak. Als je vaak onderweg bent, biedt een 2-in-1-laptop je de voordelen van een pc (kracht) maar ook van een tablet (compactheid).

3. Welke resolutie?

Dit is de scherpte van het beeld op het scherm. Een hogere resolutie geeft een scherper beeld. - Gebruik je je PC voornamelijk voor het verzenden van e-mails of om te surfen op het net? Kies een HD-ready of HD + monitor. - Kijk je vaak films en series op je laptop? Kies dan een full HD PC. - Wil je genieten van de beste beeldkwaliteit? Een 4K of ultra HD PC zal perfect aan je verwachtingen voldoen.

4. Grafische kaart en processor

carte_graphique

De grafische kaart zorgt ervoor dat bewegende beelden vloeiend worden weergegeven. Ben je een gamer of teken je in 3D? Dan is een NVIDIA-kaart ideaal, omdat die veel krachtiger is. Als je je PC gebruikt voor werk of e-mail, dan zal een AMD grafische kaart geschikt zijn.

De processor is de motor van de PC, hij draagt bij tot de versnelling van de PC. - Voor dagelijks gebruik, met taken die niet veel processorkracht vergen, kies je een AMDprocessor. - Heb je je PC vooral nodig om foto's of video's te bewerken? Dan heb je baat bij een krachtigere processor (zoals de Intel i5). - Echte gamers hebben een processor zoals de Intel Core 17 nodig, gecombineerd met 16 GB geheugen en een hoogwaardige grafische kaart.

Het aantal GB opslagruimte geeft aan hoeveel gegevens er op je PC kunnen worden opgeslagen. Laptops met tussen 128 GB en 512 GB opslagruimte zijn ideaal voor standaardwerk (schoolwerk, e-mailbeheer, enz.). Als je veel grote bestanden hebt (foto's, video's, ...), kies dan voor een grotere opslagruimte. Sommige PC's kunnen tot 1 TB of meer aan opslagcapaciteit hebben!

Het besturingssysteem is het hoofdprogramma dat de andere software op je PC aanstuurt. Ben je meer een Microsoft of Apple fan? Deze twee systemen hebben een totaal verschillende user face en uitstraling. Het is dus een kwestie van persoonlijke voorkeur. Windows-laptops worden op grotere schaal verkocht en bieden een ruimere keuze tussen verschillende merken. Anderzijds is het besturingssysteem van Apple niet compatibel zijn met een standaardapparaat.

7. Hoe zit het met de levensduur van de batterij?

bien proteger sa maison

Als je je PC in de klas of in de trein gebruikt, is een lange autonomie van de batterij een echt voordeel. De meeste PC's op de markt bieden tegenwoordig een autonomie tussen 10 en 12 uur. Een laatste tip: vergeet geen laptophoes te kopen om je nieuwe pc te beschermen tegen krassen en stoten.