Elektrische verwarming

Nu de gasprijzen stijgen, waarom niet kiezen voor een elektrische verwarmingstoestel? In dit artikel vertellen we je met welke criteria je best rekening houdt bij de aankoop van een elektrisch verwarmingstoestel en laten wij je kennismaken met de verschillende soorten.

chauffage electro depot

 • Elektriciteitsverbruik: elk model heeft zijn eigen verbruik. Zo is de traagheids- of inertieverwarming het zuinigst. Dit type verwarming kan energie opslaan, wat betekent dat het ook warmte kan leveren wanneer het is uitgeschakeld.
 • De aankoopprijs: een aanvullend systeem of een volledig verwarmingssysteem worden uiteraard niet aan dezelfde prijs verkocht. Convectoren zijn bijvoorbeeld goedkoper en dus betaalbaarder, maar verbruiken meer energie.
 • Het materiaal van de radiator: of de verwarming elektrisch is, hangt ook af van het materiaal waarvan hij is gemaakt. De materialen (aluminium, staal of gietijzer) geleiden de warmte niet op dezelfde manier. Wie geld wil besparen, kiest liever voor een inert materiaal (aluminium, gietijzer).
 • De bediening van een elektrische verwarming: er is een onderscheid tussen handmatige en automatische regeling. De automatische besturing is uitgerust met een programmeerbare thermostaat, waardoor besparingen mogelijk zijn. Dit voordeel brengt echter kosten met zich mee die niet mogen worden verwaarloosd.
 • Het volume van de te verwarmen ruimte: de grootte en het vermogen van de verwarming zijn van invloed op zowel het comfort als de energiebesparing. Daarvoor moet je het totale volume van de te verwarmen ruimte kennen. Bijvoorbeeld, voor een plafondhoogte van 2,5 m heb je een verwarming nodig met een vermogen van 70 tot 100 watt/m².

 • Convectoren: Dit type verwarming is zeer praktisch omdat het overal kan worden geïnstalleerd en de lucht zeer snel verwarmt, zelfs onmiddellijk. Als je dit model koopt, let er dan op dat het een oververhittingsbeveiliging heeft.
 • Traagheidsradiatoren: deze radiatoren werken met een vast (steen, aluminium) of vloeibaar (warmteoverdrachtsvloeistof) verwarmingselement. Dit soort radiator houdt de warmte vast en verspreidt deze gelijkmatig door de kamer. De temperatuur blijft dus langere tijd stabiel.
 • Keramische verwarming: dit type radiator heeft een droge traagheidswerking en wordt gekenmerkt door een keramische verwarmingskern. De geproduceerde warmte wordt opgeslagen in de kern van het vuurvaste materiaal (keramische steen). Hierdoor wordt de warmte optimaal en gelijkmatig verdeeld. Dit type verwarming is perfect voor woonruimtes.
 • Ventilatorverwarming: Dit type verwarming wordt vaak gebruikt als bijverwarming. Ze zijn goedkoop en kunnen een kamer onmiddellijk verwarmen. Ze blazen lucht en de warmte is onmiddellijk voelbaar, en ze zijn gemakkelijk te verplaatsen. De laatste tijd biedt dit type radiator modellen die steeds minder energie verbruiken
 • Olieradiatoren: dit systeem is het meest geschikt om je hoofdverwarmingssysteem te versterken. Deze modellen zijn compact, gemakkelijk te gebruiken en hebben vaak wieltjes voor een gemakkelijke verplaatsing. De warmte is langdurig gegarandeerd dankzij de thermische inertie van de olie in de verwarmingselementen. Dit model is ook relatief voordelig.
 • Handdoekdroger: dit model is zeer praktisch in badkamersHeb je besloten welk type elektrische verwarming je zal helpen om geld te besparen op je gasrekening? Of ben je nog steeds onzeker en heb je meer advies nodig? Aarzel in beide gevallen niet om je dichtstbijzijnde ELECTRO DEPOT te bezoeken, ons personeel zal je graag helpen.