.

Elektrische mobiliteit – Steps

Van fietsen tot auto’s, tegenwoordig komen we steeds vaker elektrische voertuigen tegen. Maar wat is elektrische mobiliteit? In dit artikel gaan we dieper in op deze nieuwe vorm van vervoer, en met name op elektrische steps/scooters en de regelgeving daaromtrent.

Trotinette electrique

1. Wat is elektrische mobiliteit in de praktijk?

Batterie

Wanneer je de term e-mobiliteit, elektrische mobiliteit of duurzame mobiliteit hoort, denk je waarschijnlijk meteen aan elektrische auto's. Maar dat is slechts het topje van de ijsberg.

Het is een term die niet alleen elektrische voertuigen omvat, maar ook boten en vliegtuigen die geheel of gedeeltelijk door elektriciteit worden aangedreven. Hun energie is afkomstig van het elektriciteitsnet en wordt, meestal, opgeslagen in een lithium-ionbatterij.

2. Welke soorten voertuigen worden aangedreven door elektriciteit?

bien proteger sa maison

- Elektrische voertuigen: batterijgevoed, oplaadbaar, plug-in, hybride (met of zonder stekker);
- Lichte bedrijfsvoertuigen zoals golfkarretjes;
- Elektrische of hybride bussen en vrachtwagens;
- Bepaalde bouwvoertuigen (graafmachines, enz.) en voertuigen voor goederenvervoer (vorkheftrucks, enz.);
- Twee- en driewielers (bromfietsen), elektrische scooters en segways, scooters;
- Elektrische fietsen;
- Drones en kleine vliegtuigen;
- Elektrische jachten of pleziervaartuigen.

bien proteger sa maison

Vandaag de dag zijn er een groot aantal modellen met totaal verschillende afmetingen en capaciteiten. Dit maakt het voor de consument natuurlijk moeilijk om te kiezen. Ons eerste advies is om te bepalen hoe je je elektrische scooter gaat gebruiken. Hou rekening met volgende criteria:

- Afstand: hoe ver wil je je verplaatsen? Hoe langer de afstand die je aflegt, hoe groter het vereiste comfort en de actieradius.

- Vervoer: Moet je met je step door het openbaar vervoer? Dan kies je best voor een compact, lichtgewicht model.

- Traject. Op wat voor type weg zal je vooral rijden? Voornamelijk goed aangelegde fietspaden? Geen probleem dan. Eerder een slecht wegdek? Dan zal de maat van de banden belangrijker zijn.

- Gelegenheid: Kies je nieuwe step op basis van je dagelijkse route en niet op basis van uitzonderlijke gelegenheden. Daarom is het beter een comfortabel model te kiezen voor alledaagse afstanden dan een lichter model voor speciale dagen.

4. Welke uitrusting is er nodig?

- Een helm: Helmen zijn verplicht voor speed pedelecs, motorrijders en scooterrijders. Voor recreatieve fietsers of steps is die niet het geval, maar het dragen van een helm wordt aangeradne. Je kunt je eigen fietshelm gebruiken! Zorg er echter voor dat je een model kiest dat je hoofd en nek beschermt tegen verwondingen. Je helm moet voldoen aan de PBM-normen en altijd vastzitten

- Knie- en elleboogbeschermers: Deze beschermen je knieën en ellebogen in geval van een val. Ook al kunnen ze voor sommigen oncomfortabel zijn bij het bewegen, ze zullen voorkomen dat je gewond raakt!

- Beschermende handschoenen: de onderarmen, handen en polsen zijn de meest blootgestelde lichaamsdelen bij valpartijen, dus het is raadzaam beschermende handschoenen te dragen. Zij beschermen je niet alleen tegen vallen, maar houden je ook warm in de winter.

- Reflecterende uitrusting: wanneer je 's avonds reist, wanneer de dagen korter zijn, is het belangrijk voor je veiligheid dat je wordt opgemerkt door andere weggebruikers. Denk er daarom aan jezelf uit te rusten met reflecterende items zoals een jas

- Een achteruitkijkspiegel: voor je eigen veiligheid kan je een achteruitkijkspiegel aanschaffen, zodat je het verkeer achter je kunt zien.

- Een binnenband: om problemen te voorkomen, kan je het beste een reservebinnenband meenemen.

Andere accessoires kunnen ook nuttig zijn; een houder voor je telefoon, als je hem als GPS gebruikt, een bel of een slot als je je step onder een fietsoverkapping bevestigt.

5. Wat is de huidige regelgeving?

Tijdens de vergadering van 22 april 2022 heeft de mobiliteitscommissie van de Kamer het wetsontwerp over het gebruik van elektrische steps in de openbare ruimte goedgekeurd. In het algemeen zullen elektrische steps worden behandeld als fietsen. Ze mogen niet sneller rijden dan 25 km/u, de maximale breedte wordt 1 m en een bel of claxon wordt verplicht. Behalve in woon-, voetgangers- en ontmoetingsgebieden en op speelplaatsen zullen personen onder de 16 jaar dit type voertuig niet mogen besturen. Passagiers zijn niet toegestaan op deze voertuigen, tenzij ze daarvoor ontworpen zijn (d.w.z. dat ze een geschikt zitje hebben). Binnenkort gaan nieuwe borden van kracht om het parkeren van elektrische scooters en deelfietsen te reguleren. Wil je elektrische mobiliteit uitproberen en ben je op zoek naar een nieuwe manier om je te verplaatsen? Onze medewerkers geven je graag advies over de keuze van je toekomstige partner en over de uitrusting die nodig is voor jouw veiligheid.