.

Hoe kies je de juiste droogkast?

Met de winter in aantocht is het niet opportuun om de was te drogen aan je droogrek. Een droogkast kan een goede oplossing zijn. Maar welk model kies je best? Bij Electro Depot zijn we er voor jou. Wij stelden een kort overzicht samen van de verschillende soorten drogers die op de markt zijn. Verder adviseren we je graag over de criteria waarmee je rekening moet houden bij je aankoop.

  • De verschillende soorten droogkasten

Bij een droogkast die met luchtafvoer werkt, wordt de vochtige lucht via een opening naar buiten afgevoerd. De opgevangen vochtige lucht moet via een afvoerkanaal worden afgevoerd. Vroeger was dit het meest voorkomende type droger, maar vanwege het hoge energieverbruik tegenwoordig niet meer.

Voordelen

- Prijs: goedkoopste model om aan te kopen
- Kortere droogtijd
- Gemakkelijk in onderhoud en kan tegen een stootje

Nadelen

- Hoog energieverbruik
- Je hebt een kamer met een externe opening nodig


De condensatiedroogkast beheert zelf de luchtcirculatie, verwarming en koeling. De vochtige lucht wordt afgekoeld, en omgezet in water. Dat water wordt opgevangen in een reservoir of met een afvoerdarm naar de waterpijp geleid. Dit model is uitgerust met een elektrische weerstand die de lucht verwarmt die naar de trommel wordt gevoerd. De warme, vochtige lucht van het wasgoed wordt door het toestel zelf omgezet in water. Dit model is daarom uitgerust met een reservoir (dat je regelmatig moet ledigen) om het aldus opgevangen water op te slaan.

Voordelen

- Gemakkelijk in gebruik en onderhoud
- Snelle droogtijd
- Geschikt voor alle geventileerde ruimtes
- Luchtafvoer via een condensbak

Nadelen

- Hoger energieverbruik
- Duurder in aanschaf
- Regelmatig ledigen van de condensbak


pompe à chaleur

Dit toestel werkt op ongeveer dezelfde manier als een condensatiedroogkast, maar is een stuk energiezuiniger. De warmtepompdroogtrommel bevat een technologie die vergelijkbaar is met die van een koelkast: een condensor verwarmt de lucht, een verdamper koelt en verzamelt het vocht en tenslotte fungeert een compressor als motor om het hele systeem in werking te stellen.

Voordelen

- Geschikt voor alle ruimtes: geen speciale installatie
- Energiezuinig
- Droogtemperaturen: lagere temperaturen voor een betere bescherming van de kleding

Nadelen

- Duurder in aanschaf
- Langere droogcyclus
- Regelmatig onderhoud van filters om storingen te voorkomen


Is je wasruimte beperkt in oppervlakte of heb je slechts één water- en afvalwatertoevoer? Dan zou je kunnen opteren voor een was-droogcombinatie. Dit hybride model combineert de functies van zowel een wasmachine als een droger. Het toestel is echter minder gangbaar op de markt, omdat het duurder is en meer elektriciteit verbruikt.

Voordelen

- Ideaal voor wasruimtes met beperkte oppervlakte of slechts één toevoer.
- Handig 2-in-1 systeem
- Goedkoper dan het kopen van 2 toestellen

Nadelen

- Hoger water- en elektriciteitsverbruik
- Lagere maximale drooglading dan waslading
- Moeilijker te strijken


  • De criteria om te overwegen voor de aankoop van je droogkast

- Energieklasse: : Dit criterium is gekoppeld aan het type droger dat je kiest. Als je de energieklasse van een condenserend model vergelijkt met die van een warmtepompmodel, zul je merken dat ze totaal verschillend zijn. Warmtepompdroogkasten zijn energiezuiniger en hebben daarom een betere energieklasse, terwijl condensatiedroogkasten energie-intensiever zijn.

Wist je dat je A+, A++ en A+++ droogkasten met eco-cheques kunt betalen?

- De capaciteit : cDit is de hoeveelheid wasgoed die in de machine kan worden gestopt zonder de trommel te overbelasten. De capaciteit van een wasdroger varieert van 7 en 10Kg. Om je te helpen kiezen, moet je de capaciteit van je wasmachine controleren. Als de trommel een capaciteit van 7 kg heeft, kies dan een droger met een capaciteit van 7 kg.

- Het merk : De keuze van het merk is een kwestie van persoonlijke smaak en hangt samen met je ervaringen uit het verleden. Als je een probleem hebt gehad met een bepaald merk, zal je het niet opnieuw willen proberen. Wij raden je echter aan alle concurrerende merken te overwegen om het ideale apparaat te vinden.

- De prijs: : Vooraf een budget bepalen kan je helpen je zoektocht te beperken. Als leidraad vind je hieronder de prijsklassen voor elk type droogtrommel :
  • Warmtepompdroogkasten: tussen 350 en 600€.
  • Condensatiedroogkast: tussen € 250 en € 400
  • Droogkast met luchtafvoer: ongeveer € 200


  • - De droogtijd : Oudere generatie apparaten (warmtepomp) hebben een langere droogtijd dan nieuwere modellen. Dit verschil is te wijten aan het verschil in droogtemperatuur van elk apparaat, minder dan 60°C voor warmtepompapparaten en meer dan 80°C voor andere modellen. Voor een snelle droogtijd is de condensatiedroogkast het meest geschikte model.

    Nu je alle informatie hebt om je nieuwe droogkast te kiezen, hoef je alleen nog maar onze producten op onze website te vergelijken met behulp van onze vergelijkingstool of naar je dichtstbijzijnde ELECTRO DEPOT te gaan, waar onze medewerkers je graag ontvangen.