De juiste televisie kiezen
De wereld van kleine schermen evolueert voortdurend, wat het moeilijk kan maken om een keuze te maken bij de aankoop van jouw televisie. Schermgrootte, beeldkwaliteit, interactiviteit, resolutie, technologie, enz. zijn slechts enkele van de criteria die je keuze kunnen beïnvloeden. Hier is een korte gids om je te helpen het juiste toestel te kiezen voor jouw gezin.
1. Schermgrootte
De grootte van een televisie wordt uitgedrukt in inches en komt overeen met de lengte van de diagonaal van het scherm, het frame niet meegerekend. Bijvoorbeeld, 32 inch komt overeen met een diagonaal van 81 cm. Kies een televisietoestel met afmetingen die geschikt zijn voor de ruimte waarin het zal worden geïnstalleerd. Om je televisie optimaal te kunnen benutten, moet je de afstand bepalen tussen het toestel en de positie van waaruit je kijkt. Om de kijkafstand te bepalen, vermenigvuldig je gewoon de diagonale lengte met 1,5 of 2 afhankelijk van de technologie. De populairste schermen variëren echter van 55tot 65 inch.
2. Schermtype
Plasma- en lcd-schermen behoren tot het verleden. Deze zijn vervangen door de dunnere, energie-efficiëntere en goedkopere lcd-led-schermen. Alle grote merken gebruiken led- of qled-technologie met UHD-resolutie (4K). Onder de led-schermen zijn er ook fabrikant- specifieke technologieën zoals qled, Nanocell, qred, enz.
3. De verschillende led-technologieën
Ken je het verschil tussen led en lcd? Deze twee termen verwijzen naar een lcd-scherm. Zonder precisie verwijst de term lcd naar een scherm met achtergrondverlichting door buizen, terwijl led verwijst naar een lcd-scherm met achtergrondverlichting door led's. We kunnen ook een onderscheid maken tussen Egde led's, waarbij de diodes over de omtrek van het scherm zijn verdeeld, en Full led 's, waarbij de diodes over het gehele oppervlak van het scherm zijn verdeeld.
Drie nieuwe led-technologieën worden nu in onze tv-toestellen gebruikt.
Bij qled-technologie plaatsen fabrikanten een laag nanokristallen (Quantum Dots) tussen het lcd-scherm en de led's. Dankzij het led-achtergrondverlichtingsprincipe worden de nanokristallen gekleurd en bieden zo een breder kleurengamma. Dit resulteert in een hogere helderheid en een verbeterd contrast voor een helderder beeld. Deze technologie kan worden aangepast aan zeer grote schermen en heeft een laag stroomverbruik.
Tegenwoordig is ook oled-technologie beschikbaar. Op deze tv-toestellen vervangt een paneel met lichtgevende diodes de led's. Het zijn dus de pixels die licht produceren dankzij de elektrische stroom die er doorheen loopt, en deze kunnen onafhankelijk van de andere worden in- of uitgeschakeld. Deze technologie maakt het dus mogelijk een fijner en contrastrijker beeld te verkrijgen. Door het weglaten van de led’s zijn de schermen die met deze technologie zijn uitgerust dus ultradun.
Televisies met NanoCell-technologie lijken sterk op traditionele led-tv's en LCD-schermen. Ze zijn echter nog steeds voorzien van achtergrondverlichting en bieden dezelfde resolutie als andere 4K-schermen. Het verschil is dat deze technologie gebruik maakt van een extra laag nanodeeltjes die als kleurfilter fungeert en daardoor de levendigheid en nauwkeurigheid van de weergegeven kleuren verbetert.
4. Beeldresolutie
De hoogste standaard is tegenwoordig UHD, wat Ultra High Definition-beelden oplevert. Aan de bovenkant van de resolutieschaal staan 8K UHD-televisies, die 4 keer de resolutie van 4K UHD-televisies bieden. 4K en 8K verwijzen naar het aantal pixels in het scherm. Een 4K-televisie heeft dus 4x meer pixels dan een Full HD-televisie, op de derde plaats in dit klassement. Een Full HD-scherm garandeert een goede beeldkwaliteit op kleine tot middelgrote schermen.
Twijfel je nog tussen verschillende modellen? Kom naar je dichtstbijzijnde ELECTRO DEPOT winkel en onze medewerkers zullen je graag helpen bij het kiezen van jouw volgende televisie.