.

Deze maand gaan we voor witter dan wit: kies daarom de juiste wasmachine.

Januari wordt wel eens “de witte maand” genoemd. Net daarom hebben wij besloten een blog op te stellen over de verschillende modellen wasmachines. Wij stellen je de verschillende modellen voor die op de markt verkrijgbaar zijn en de criteria waarmee je rekening moet houden bij je aankoop.

1. De verschillende soorten wasmachines en hun technologieën

Er zijn twee hoofdcategorieën wasmachines op de markt: frontladers en topladers.

Deze laatste zijn in ons land minder gebruikelijk, maar hebben het voordeel dat ze smaller zijn en dus gemakkelijker in kleine ruimtes passen. Bovendien verminder je het risico op overstromingen als het deurglas lekt, en zet je minder druk op je rug omdat je niet hoeft te bukken. Een nadeel aan een opening aan de bovenkant is dat je dit model niet onder een werkblad kan plaatsen.

Binnen de categorie "frontladers" kunnen we 2 soorten wasmachines onderscheiden; de gewone wasmachines met ronde deur en de was-droogcombinaties. Hieronder volgt een korte beschrijving van deze twee families.

 • De wasmachine met ronde deur: dit is ongetwijfeld het meest voorkomende model op de markt, maar ook het meest praktische. Je kunt de ruimte bovenop namelijk gebruiken als opbergruimte of je kan dit model onder een werkblad plaatsen. Met behulp van een stapelkit kan je er zelfs een andere machine (zoals een wasdroger) op zetten.In dit type model heb je de meeste keuze door zijn gevarieerde aanbod.
 • Was-droogcombinaties: Wil je jouw kleding wassen en drogen in dezelfde machine, dan is dit hét model voor jou! En het is een dubbele win-win situatie, want je bespaart niet alleen de ruimte van een extra toestel, maar je voelt het ook in je portefeuille. Voor een was-droogtoestel betaal je minder dan de gecombineerde prijs van een wasdroger en een wasmachine.
 • Welke technologieën bieden de verschillende modellen wasmachines?

 • EcoBubble: eze technologie optimaliseert de penetratie en distributie van het wasmiddel in de weefsels, waardoor een efficiëntere wasbeurt mogelijk is, zelfs bij lage temperaturen. De doeltreffendheid van deze technologie wordt mogelijk gemaakt door een schuimgenerator die lucht injecteert in het waterloze mengsel, waardoor de detergentia sneller oplossen. Met de EcoBubble-technologie neem je afscheid van de sporen die het wasmiddel op je kleding achterlaat! Deze technologie is alleen beschikbaar op machines van Samsung.
 • Inverter motor: Inverter motoren genereren hun bewegingen via een magnetisch veld. Dit type motor kan zijn snelheid en draairichting variëren door middel van een continue spanningsverandering. Naast de langere levensduur in vergelijking met een conventionele motor, is dit type motor zuiniger en stiller. Bovendien hebben modellen met dit type motor geen riemen, zodat je geluidsoverlast en herhaalde storingen voorkomt.
 • EcoSilence : Deze motoren optimaliseren de prestaties van huishoudelijke apparaten. In een wasmachine bespaart de EcoSilence-motor energie, en ook tijd (snel meer prestaties), is hij stiller en heeft hij een langere levensduur door zijn compactheid en minimale slijtage. Deze technologie is alleen verkrijgbaar bij Bosch en Siemens.

2. De verschillende aankoopcriteria

Naast het hierboven beschreven type wasmachine zijn er nog andere criteria waarmee je rekening moet houden bij de keuze van uw nieuwe metgezel.

 • Programmering: een goede wasmachine moet ten minste de volgende kenmerken hebben:
  • Temperatuur van 20° tot 90° ;
  • Mogelijkheid om het centrifugetoerental te kiezen volgens het soort wasgoed ;
  • Verschillende wastypes: kleur, wit, delicaat, enz.

De "uitgestelde start"-functie is niet essentieel, maar wel handig. In tijden van energiecrisis kan je je wasbeurten dan inplannen tijdens daluren.

 • Capaciteit: we onderscheiden 3 capaciteitscategorieën:
  • 6 tot 8kg voor een koppel
  • 9 tot 14kg voor een gezin

Door de capaciteit van je machine aan te passen aan je behoeften, hoef je haar minder vaak te gebruiken en bespaar je dus energie (water + elektriciteit) en geld!

 • Energieklasse: er zijn 5 energieklassen voor wasmachines; van A (voor de beste) tot E (wat niet betekent dat het apparaat minder goed is). Een wasmachine met een droger bijvoorbeeld heeft een lagere energieklasse omdat hij wassen en drogen combineert). De energieklasse is van grote invloed op je elektriciteits- en waterrekening. Hou hier rekening mee bij aankoop. Een wasmachine is vanaf ecolabel A betaalbaar met Ecocheques.
 • Afwerking: dit is de kleur van je machine; wit, roestvrij staal, zwart, rood of zilver.
 • Draaisnelheid: er zijn 3 verschillende draaisnelheden:
  • Minder dan 1.100 tpm
  • Tussen 1.100 en 1.300 tpm
  • Meer dan 1.300 tpm

Voor dit criterium adviseren wij je voorzichtig te zijn en te kiezen voor langzaam centrifugeren om de kwaliteit van je wasgoed te behouden.

Je hebt nu alle hulpmiddelen om je nieuwe wasmachine te kiezen. Je hoeft alleen nog maar naar jouw favoriete ELECTRO DEPOT te reppen of onze website een bezoekje te brengen!